Far Cry 5: víra je křehká věc (recenze)

Kultovní akční série se vrací už počtvrté. Má stále co nabídnout, nebo už usíná na vavřínech?

Ubisoft je zajímavé studio. Některé své špičkové série dokáže léta letoucí táhnout bahnem, zatímco ostatní vyšperkuje takřka pokaždé k dokonalosti. Samozřejmě za tím stojí především vývojářský tým, rozdíly mezi staršími díly série Assassin's Creed a např. Far Cry však byly markantní. 

Poslední dobou se naštěstí zdá, že vydavatelský dům otočil list. Napřed přinesl výborné pokračování zabijáků s kapucí a nyní se vrací ve své kultovní akční sérii plné šílenců a vtipných přízvuků. A víte co? Far Cry neztratil nic ze svého lesku. 

Murica jak vyšitá

Musím se přiznat, že čtvrtý díl této série spolu se spin-offem Primal mě zklamaly. Takřka po hodině hraní člověk ztratil téměř jakoukoliv motivaci smysluplně pokračovat a ze hry se stalo jen pískoviště, kde jste mohli chvíli blbnout, než vás to přestalo bavit. S podobnou opatrností jsem přistupoval i k nejnovějšímu dílu. Jaké ale bylo moje překvapení, kdy jsem se s každým dalším krokem po hustých amerických lesích ještě více zakousával do chytlavé hratelnosti. Ne ne, tohle opravdu nebude nuda. 

Far Cry® 5_20180325031309.jpgFar Cry® 5_20180324012925.jpgFar Cry® 5_20180324183727.jpgFar Cry® 5_20180324232447.jpg
Hope County je obrovské pískoviště pro vaše akční dovádění.

Také příběh se po několika dílech vrací zpět na zem a my se vydáváme do bujaré přírody amerického státu Montana, konkrétně kraje Hope County. Tam vládne pevnou rukou militaristická sekta Eden's Gate, v jejímž čele stojí kněz Joseph Seed a jeho šáhlá rodinka, která chce nastolit svou vlastní víru. Obyvatelé se čas od času pokouší o zoufalý odbor, pravidla šílenců jsou ale neúprostná. Pokud nemáte jejich "víru", jste mrtví. 

Do tohoto chaosu se pouštíte jakožto zástupce velitele speciálních jednotek, které mají Josepha za všechny jeho hříchy hodit do chládku. Jak ale jistě tušíte, něco se zvrtne a na vás a místním odboji je učinit šílené rodince přítrž a osvobodit Hope County. 

Far Cry® 5_20180324224440.jpgFar Cry® 5_20180324224937.jpgFar Cry® 5_20180324225642.jpg
Mapa je pestrá a plná misí, výzev, questů a příležitostí k lovu.

Hned zkraje musím uznat, že Ubisoft skvěle vychytal postavy, a to nejen ty záporné. Joseph, dvojice bratrů a úchylná sestřička jsou skvělou skupinkou bláznů, kteří vás pronásledují a popichují napříč celým příběhem. I vy se však potkáte s celou řadu skvělých lidí, od razantního kazatele až po nebojácnou majitelku baru, šíleného vědce či starého dobrého Hurka, jehož kecy v autě jsou balzámem na duši. 

Nikdy nejste sám

S tím se pojí jedna z razantních změn a novinek v sérii. Kromě toho, že si ze začátku vytvoříte vlastní postavu, kterou si později upravujete a oblékáte, můžete kompletně celý příběh projít v kooperaci s kamarádem. A to je výbornou zprávou, jelikož je virtuální Montana dokonalým pískovištěm pro vaše dovádění. Menším zádrhelem může být pouze fakt, že se příběhové mise započítávají pouze tomu, kdo společníka pozve, což je nepříjemné. Pokud nemáte náladu s někým hrát, k dispozici je celá řada unikátních postav, které si můžete kdykoliv během akce přivolat na pomoc. Může to být věrný pes, co bude označovat nepřátele a nosit zbraně. Fešná ostřelovačka, co vám pomůže z daleka. Nebo již zmíněný Hurk, který s bazukou na rameni umí pěknou paseku. Každá má své unikátní schopnosti, které se hodí do jiných situací a je tedy na vás, koho využijete. 

Far Cry® 5_20180324225318.jpgFar Cry® 5_20180324144117.jpgFar Cry® 5_20180324144905.jpgFar Cry® 5_20180324173420.jpg
Schovávání, přímá akce či ostřelování. Styl útoku je na vás a na vašich parťácích.

Když už jsme u těch úprav, Ubisoft vám dává volnou ruku takřka ve všem. Upravit a vylepšit můžete pestrou škálu zbraní, od pistolí a samopalů až po bazuky a brokovnice. Nakupovat můžete také bohatou sbírku vozidel - auta, náklaďáky, čtyřkolky, dokonce i vrtulníky a letadla všeho druhu. Po Montaně se můžete přesouvat po zemi i vzduchem a volnost pohybu je tu neskutečná. Není to samozřejmě nic nového, Far Cry 5 takřka věrně kopíruje předchozí díly, a to ve všem. Na rozdíl od nich ale nabízí překvapivou pestrost a věrohodnost, která minulým dílům chyběla. 

Samozřejmostí je strom schopností, který je rozdělen na několik větví a udělá z vás dokonalého zabijáka. Můžete unést více zbraní, více vydržíte, zvládnete opravovat auta za jízdy či odpravit několik nepřátel v rychlém sledu. Body se přičítají postupně a téměř za vše, co děláte, takže máte příjemný pocit, že vaše hraní má smysl a pěkně odsejpá. 

Nemůžeme opomenout ani zjevnou kontroverzi - mikrotransakce. Ano, ve hře je přítomna placená měna, stříbro, za které si můžete kupovat rozličné kosmetické předměty či skiny pro zbraně a vozidla. Naštěstí ale Ubisoft nešel cestou EA a kromě vzhledů si za peníze nekoupíte v zásadě nic. Ve hře bych tedy mikrotransakce neviděl jako nejmenší problém, navíc lze stříbro získat i obyčejným hraním. Stačí více zkoumat herní svět. 

Mapa plná hvězdiček

Jedním z nejsilnějších pilířů hratelnosti je herní svět. Hope County je opravdu nádherným kusem mapy plným hustých lesů, nádherných jezer, typicky amerických městeček a vesnic. Celá mapa se postupně zaplňuje řadou úkolů, misí, výzev a questů. Je toho opravdu spousta, a co je nejdůležitější, nikdo vás do ničeho nenutí. Pokud vás baví jen určité druhy úkolů, můžete se na ně soustředit. Mimo tradičních "útočných výběhů" do okolí narazíte i na příjemná překvapení, lov či rybaření.

Boží retro aneb Far Cry Arcade

Hru by bylo možné hodnotit už z toho, co nabízí klasická kampaň, ostatně jsem toho v recenzi zmínil jen malou část. Aby toho ale nebylo málo, přináší Ubisoft také Far Cry Arcade, což je boží editor, ve kterém si můžete uplácat vlastní mise a poté je nahrát pro komunitu. Vytvořit můžete cokoliv, od singleplayerových zážitků až po kooperační a multiplayerová klání.

Far Cry® 5_20180322142713.jpgFar Cry® 5_20180323194141.jpgFar Cry® 5_20180323195328.jpgFar Cry® 5_20180323200623.jpgFar Cry® 5_20180323201815.jpgFar Cry® 5_20180324155925.jpg

Můžete lovit cíle, odstraňovat všechny vojáky na mapě či utíkat z vězení. Fantazii se meze nekladou a Arcade nabízí v zásadě nekonečný pytel rozličných misí a výzev, které se navíc aktualizují a obohacují komunitou. A to nejlepší na tom je, že peníze z Arcade módu můžete přenést i do kampaně, kde je utratíte za nové zbraně a vozidla. 

Tím myslíme třeba výlet do nemocnice s těhotnou ženou na zadním sedadle nebo pomoc šílenému vědci v mimozemské konspiraci. Na tyto mise přitom narazíte víceméně náhodou a skvěle vám osvěží hratelnost. Díky tomu máte pocit, že svět opravdu žije. Celou mapu křižují nepřátelské hlídky, které postupně mizí, jak zabíráte území. Když vyrazíte na roadtrip, vždy na cestách narazíte na nečekané situace, převoz rukojmích, útoky zvířat a další. Zkrátka se hráči neustále zdá, že se pohybujete v reálném místě, což neuvěřitelně přidává na atmosféře. Svět je navíc rozdělen na tři velké, navzájem propojené oblasti (po každé na sourozence), každá s vlastním feelingem, vzhledem a atmosférou. Skvělé. 

Bohužel trochu kulhá umělá inteligence, která je bolavým místem série už dlouhou dobu. Zatímco vaši spojenci si ještě dokážou poradit, nepřátelské chaotické pobíhání je přímo tragické a i když jsem byl občas svědkem zajímavých taktických situací, šlo spíše o výjimky. 

Downgrade? Pche!

Před vydáním jste určitě byli svědky trailerů, které poukazovaly na možný downgrade grafiky, jak už to je u Ubisoftu poslední dobou zvykem. Po skvělým výkonu v AC: Origins nás ale čekalo další příjemné překvapení, Far Cry 5 totiž vypadá zatraceně dobře, na PC pak jde o jednu z nejlépe vypadajících stříleček na trhu. 

Far Cry® 5_20180325003327.jpgFar Cry® 5_20180321165657.jpgFar Cry® 5_20180325010406.jpgFar Cry® 5_20180325015921.jpg
Far Cry 5 je čistokrevnou akcí, není ale na vtipné rozhovory.

Častokrát jsem se při jízdě prostornými pláněmi či cestou lesem přistihl, že nemůžu rozeznat grafiku hry od fotorealistických záběrů americké přírody, a to je sakra velká poklona vývojářům. Samozřejmě i zde narazíte na grafické chybky a nedodělky, stíny často nejsou nejkvalitnější (především na konzolích) a NPC postavy nevypadají nejdetailněji, i když záleží na konkrétním případu. Jako celek ale hra působí neuvěřitelně vypiplaně a je vidět, že tvůrci měli čas si pohrát s grafickým enginem a všemi jeho náležitostmi. 

Kapitolou samou pro sebe je soundtrack a dabing, obojí opět dokonalé. Postavy jsou skvěle nadabované, mají svůj osobitý charakter, vtípky a přízvuky, které vám vykouzlí často úsměv na rtech. Soundtrack je pak parádní sbírkou rockových skladeb a country, které při zabírání základen povzbudí a naladí. Hudba je navíc interaktivní, takže se vždy přizpůsobí situaci na obrazovce. Audiovizuální část hry je tedy takřka bezchybná. 

Far Cry® 5_20180323235536.jpgFar Cry® 5_20180324010602.jpgFar Cry® 5_20180324145316.jpg

Co říci závěrem? Spousta redaktorů vždy ve hrách hledá chyby a kvůli každé blbosti agresivně strhává body v honu za dokonalostí. Pravdou ale je, že hry o tom nejsou a Far Cry 5 je toho zářivým příkladem. Má své chyby a nedostatky, některé prvky jsou odfláknuté nebo chybí úplně. Jako celek jde ale o absolutně bezkonkurenční balíček zábavy, který vás chytí a nepustí. Už dlouho jsem se u hry takhle nebavil, a to je v mém pilném redaktorském životě vzácností.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • perfektně vykreslený svět
  • skvělé postavy
  • pestrá a rozmanitá mapa
  • tuna zábavného obsahu
  • vypiplané ovládání
  • Far Cry Arcade

Zápory:

  • herní struktura jako přes kopírák
  • předvídatelný příběh
  • menší grafické nedodělky
  • slabší umělá inteligence

Verdikt

Od Far Cry 5 nikdo moc nečekal, a přesto dokázalo překvapit na plné čáře. Skvělá atmosféra a živoucí svět, tuna úkolů a zábavných výzev, pestrý svět a nádherná grafika. I když hra není pro každého, je opravdu těžké hledat tu nedostatky, a my po tom ani neprahneme. Ať se šestý díl povede stejně dobře!

Již pro vás připravujeme i fotoseriál z Montany, ve které si více přiblížíme jednotlivé herní aspekty. 

Diskuze (18) Další článek: Na Hvězdných válkách v otevřeném světě se možná přece jen pracuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,