DOOM: krvavá lázeň zaplavila Switch (recenze)

Posledního DOOMa jsme na našich stránkách hodnotili velmi kladně. Vlastně vynikající recenze získal po celém světě. Povedl se i na Nintendo Switch?

Střílečku DOOM z roku 2016 jsme zrecenzovali už minulý rok a krvavá lázeň spojená s genocidou démonů nás nadchla. Nyní se však hra podívala i na Nintendo Switch. Rozhodli jsme se, že se podíváme blíže také na tuto verzi. Předem však upozorňujeme, že zde nebudeme recenzovat hru samotnou, ale pouze kvalitu Nintendo Switch verze. Recenzi na původní hru naleznete na odkazu pod tímto odstavcem.

Akce je na Switchi horší

Než se budeme věnovat tomu, jakým splněným snem je mít DOOM na Switchi, musíme kousnout do kyselého jablka. Samotná hra je bezesporu horší. Výhodou samozřejmě je, že na Switchi obsahuje DOOM všechna dosud vydaná DLC, každopádně hře naprosto chybí mód SnapMap.

DOOM (4).jpgDOOM (1).jpgDOOM (2).jpgDOOM (3).jpgDOOM (5).jpgDOOM (6).jpgDOOM (7).jpg
Nintendo Switch verze je kvůli absenci SnapMap obsahově mnohem chudší

Když jsem v recenzi dal hře 4.5/5, nezapomněl jsem zdůraznit, jak velkou roli mělo k dosažení téměř nejlepšího hodnocení kvalitní provedení módu SnapMap. Mimo to, že vám umožní vytvářet vlastní herní mapy a módy, vám totiž umožní přístup do map a módů jiných hráčů. Díky tomu máte k dispozici další desítky až stovky hodin nového obsahu a při správném výběru dokonce možnost kooperativního multiplayeru. A Nintendo Switch je o tohle všechno ošizen.

 

Na Switchi obsahuje DOOM všechna dosud vydaná DLC, každopádně hře naprosto chybí mód SnapMap

 

Dalším záporem je horší grafika. Tu jsme všichni samozřejmě očekávali a musíte s ní počítat. Na Nintendu Switch je hra rozmazaná, chvílemi opravdu značně a nedá se zde mluvit o grafických orgiích. Na handheldu to třeba taková rána není, ale při přímém souboji například konzolí Xbox One a Nintenda Switch na televizi je to asi takový rozdíl, jako když sledujete film ve formátu mp4 nebo na Blu-ray.

Televizní verze za koupi nestojí

Z toho jasně vyplývá, že Switch dostatečně neobstojí v televizním módu a v tomto případě hra za koupi nestojí, pokud tedy nemáte jinou možnost, jak si DOOM zahrát. Hra jakožto cestovní zábava za koupi rozhodně stojí, jde-li vám však o to hrát DOOM na velké obrazovce, zvolte radši Xbox One, PS4 nebo PC. Switch si pak nechte jako poslední možnost.

 

Hra za koupi rozhodně stojí, jde-li vám však o to hrát DOOM na velké obrazovce, zvolte radši Xbox One, PS4 nebo PC

 

Samotná hratelnost mi každopádně přišla v televizním módu v pořádku. DOOM necílí tolik na přesnost jako na rychlost a boje na těsné vzdálenosti, takže jsem neměl problém hrát s Joy-Cony, u kterých bych zápasil pouze s přesností. Pro ovladač je samozřejmě lepší, každopádně těch 1600 Kč kvůli DOOMu platit nemusíte.

Momentálně nejlepší FPS na handheldu

Na handheldu už je to něco jiného. Grafika zůstává stále rozmazaná, každopádně hře to odpustíte. Budete totiž obdivovat, že to vývojáři fakt zvládli kvalitně převést na Switch. Hra se vůbec neseká (platí i pro televizní verzi samozřejmě) a až na drobné výjimky jsem se nesetkal s technickými problémy.

DOOM (11).jpgDOOM (8).jpgDOOM (9).jpgDOOM (10).jpgDOOM (12).jpgDOOM (13).jpgDOOM (14).jpg
Největším lákadlem Nintendo Switch verze DOOMa je možnost hrát ho všude na cestách

Samozřejmě DOOM je náročný na výdrž, takže se Nintendo vybíjí rychle. Ale přijde mi to srovnatelné s jinými náročnými hrami a řekl bych, že se hra vejde do rozmezí 3 až 6 hodin dle nastavení jasu.

Povinnost to není, ale zklamaní nejsme

Kvůli horší grafice a hlavně chybějícímu módu SnapMap je bohužel Switch verze DOOMa nejhorší. Každopádně pořád se jedná o vysoce kvalitní hru. Pokud ho chcete hrát doma na velké obrazovce, jděte radši cestou Xbox One, PS4 nebo PC. Já však mám verzi pro Xbox One a nejsem zklamaný (nutno zdůraznit, že jsem do hry musel investovat vlastní peníze).

V handheldovém módu vypadá hra skvěle a opravdu funguje. Právě díky možnosti hrát DOOM všude, ať v metru nebo v autobuse, je Nintendo Switch verze jasnou volbou, ať už DOOM máte nebo nemáte. Horší grafika se totiž skousnout dá a i když je to zpočátku nepříjemné, na rozmazané textury si postupně zvyknete.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • obsahuje všechna DLC
  • bez vážných technických problémů
  • skvěle funguje na televizi i handheldu

Zápory:

  • znatelně horší grafické rozlišení
  • chybí mód SnapMap
Diskuze (9) Další článek: Testovali jsme Xbox One X: jde o nejvýkonnější konzoli na trhu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,