Days Gone: E3 dojmy z ponurého motorkáře

Days Gone se nám představilo už na minulé E3, ale letos se gameplay ukázka nesla v docela jiném duchu. Jaká hra to tedy ve výsledku bude?

V loňském gameplay traileru jsme viděli hlavního hrdinu Deacona St. Johna, jak se snaží vypořádat s hordou zombie, kteří jsou ve zdejším světě označováni jako Freakers. Podle ukázky, kde Deacon kosí jednoho freakera po druhém se zdálo, že půjde spíše o akční příběhový titul. Letošní ukázka mě ale lehce vyvedla z míry, protože Days Gone v ní vypadá jako zcela jiná hra.

Hned na začátku zapůsobila hutná atmosféra. Lidé to v této apokalyptické době nemají vůbec lehké. Někteří zajdou až tak daleko, že nechají ostatní přeživší napospas freakerům. Mezi tyto lidi ale Deacon rozhodně nepatří. V ukázce můžete vidět, že se vydává zachránit svého kamaráda, který zůstal sám v pustině. K dopravě mu samozřejmě posloužila jeho věrná motorka, která, jak jsme se dozvěděli z loňských rozhovorů, nebude jen dopravní prostředek, ale především „parťák“.

3.png
Motorka nebude pro Deacona jen dopravním prostředkem

Na cestě za záchranou ho ale potkalo nemilé překvapení, vlci.  Navíc to nebyli obyčejní vlci, byly pořádně prolezlí nákazou, která zdecimovala zdejší svět. Také tedy patří mezi freakery. Vývojáři takto zmutované vlky nazývají „runners“, protože když na ně na silnici narazíte, mohou vás doběhnout a strhnout z motorky. To se jim ale v ukázce nepovedlo.

1.jpg
Horda freakerů nepřináší nic dobrého

Deacona ale po napadení vlky stejně něco vyhodilo ze sedla. Skupinka přeživších, kteří nemají zájem o to pomáhat druhým, natáhla přes cestu špagát. Toto dle vývojářů patří mezi dynamické události, na které můžete narazit kdykoliv a kdekoliv. Nebyla to tedy součást mise, zkrátka byste na past narazili, i kdybyste se jen projížděli po okolí. Je ale více možností, jak se s takovou situací vypořádat. Pokud si pasti všimnete, můžete přepadnout ty, co ji nastražili. Přesně to předvedli vývojáři v alternativním průchodu misí, kterou jsme viděli na konferenci. Rozhodně to přispívá k atmosféře a především interakci se světem.

To není jediné, co alternativní průchod ukázal. Ve hře bude záležet na tom, jestli je právě den nebo noc. Raději byste se na mise měli vydávat ve dne, protože to jsou freakeři oslabení a netouží tolik po krvi jako přes noc. Za tmy se jejich počty také zvyšují a to samé platí o sněžení. 

Když už jsme u těch počtů, vývojáři se pochlubili, kolik freakerů obsahovala horda z loňského gameplaye. Prý to byla malá horda o zhruba 300 freakerech. Následně po dotazu, kolik se jich v jednu chvíli může objevit na obrazovce, jeden z vývojářů odpověděl, že tento počet může překročit i 1000 freakerů.

Denní doba ale není jediné, na čem v Days Gone záleží. Důležitou roli bude hrát i počasí. Freakeři reagují na zvuk. Pokud tedy bude pršet, hluk, který vydáváte, bude skryt zvukem deště. V ukázce můžete vidět i zasněžené prostředí. O jeho vlivu jsme se toho ale moc nedozvěděli. Počasí se bude v průběhu hry dynamicky měnit. Tu samou misi tedy můžete plnit za slunečného počasí a v průběhu začne padat sníh.

2.jpg4.jpg

V ukázce jsme viděli, jak Deacon prochází skrz freakery pověšené za nohy. Vývojáři to nazývají deathwall a je to jeden z obranných mechanismů, které použili obyvatelé přilehlého tábora. Stejně tak využili freakera, pod kterým byla položena past na medvědy. Chrání se tak nejen před nezvanými hosty, ale také před samotnými freakery. Ti totiž nemají žádné zábrany proti tomu požírat se mezi sebou.

3.jpg

Celá mise se navíc nesla v duchu tichého postupu, což je ten největší rozdíl oproti ukázce z minulého roku. Jak se zdá, bude to ta snadnější cesta. Navíc to vypadá tak, že budeme používat jednodušší zbraně a ty složitější se budou craftit z haraburdí nalezeném v okolí a ke střelným zbraním se dostaneme jen zřídkakdy. Zdrojů tedy nebude vždy dostatek. Bude lepší si důležité věci šetřit na krizové situace, mezi které patří i ta z loňského gameplaye.

Vývojáři se také vyjádřili ohledně verze pro Playstation 4 Pro. Prý na něm hra poběží v dynamickém 4K rozlišení. O počtu FPS nepadlo ani slovo, zato se nezapomněli pochlubit podporou technologie HDR.

Souhrn

Days Gone vypadá parádně, ale ještě stále toho spoustu nevíme. Kde se vzala nákaza, která téměř vyhladila lidstvo? O co přesně hlavnímu hrdinovi jde? A kdy už sakra tahle hra vyjde? Ani to jsme se bohužel nedozvěděli. Sice zaznělo něco jako podzim příštího roku, ale nic není oficiálně potvrzené. Každopádně jsme na Days Gone zvědaví a na příštím veletrhu se už snad dozvíme, kdy si za tohoto motorkáře budeme moci zahrát. 

Váš názor Další článek: Předělávka Rogue Troopera se připomíná na E3 čerstvými záběry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,